test spolocenskych hierSpoločenské (alebo stolné, doskové, stolové) hry sú obvykle usadené na stole alebo inom podklade, využívajúce pritom takzvaný hrací plán, čo je podklad s vopred vyznačenými políčkami, cestami a inými miestami. Stolové hry majú určené doporučené minimálne množstvo hráčov, ktoré sa obvykle musí pri hre aktívne zapájať s každým novým kolom. Stolové hry sú určené pre rôzne komunity s rôznymi záujmami, prípadne koníčkami. Vďaka svojej špecializácii sú stolové hry skutočne rozmanité, umožňujúc tak pestrý výber pre akéhokoľvek hráča – či už absolútneho nováčika do stolných hier, ostrieľaného hráča, dieťa či dospelého človeka.

Záležiac od typu stolovej hry, hra môže umožňovať čisto sólo hranie, kooperáciu medzi hráčmi alebo dokonca konšpirácie proti hráčom. V takom druhu hry si hráči dokážu vytvoriť skupiny slúžiace pre zdolanie silného, skúseného hráča, alebo ďalšej skupiny, čím vytvárajú balans v priebehu hry.

Náš test stolových (spoločenských) hier vám predstavuje rebríček tých najlepších stolových hier, ktoré nájdete na trhu. Pri výbere sa neváhajte inšpirovať.

TOP 11 najlepšie spoločenské (stolové) hry

Názov modeluHodnoteniePočet hráčovPribližná cena
1.Piatnik Activity: Original 2 Legend
stolova spolocenska hra Piatnik Activity: Original 2 Legend
94 %; 36 recenzií3 - 1629 €
2.Mattel Scrabble original
stolova spolocenska hra Mattel Scrabble original
93 %; 63 recenzií2 - 435 €
3.Hasbro Monopoly Classic nové
stolova spolocenska hra Hasbro Monopoly Classic nové
97 %; 17 recenzií2 - 635 €
4.Albi Osadníci z Katanu: Základní hra
stolova spolocenska hra Albi Osadníci z Katanu: Základní hra
95 %; 19 recenzií3 - 435 €
5.Mindok Krycie mená
stolova spolocenska hra Mindok Krycie mená
91 %; 28 recenzií2 - 819 €
6.Albi Karak
stolova spolocenska hra Albi Karak
95 %; 32 recenzií2 - 529 €
7.Albi Tipni si!
stolova spolocenska hra Albi Tipni si!
90 %; 12 recenzií3 - 625 €
8.Dino Dostihy a sázky: Nová edice
stolova spolocenska hra Dino Dostihy a sázky: Nová edice
93 %; 14 recenzií2 - 622 €
9.Spin Master Jumanji
stolova spolocenska hra Spin Master Jumanji
82 %; 4 recenzie2 - 419 €
10.Mindok Desiatka
stolova spolocenska hra Mindok Desiatka
96 %; 34 recenzií2 - 819 €
11.MindOk Smart IQ Puzzle Pro
stolova spolocenska hra MindOk Smart IQ Puzzle Pro
97 %; 27 recenzií1+13 €

1. Ako si vybrať tú najlepšiu spoločenskú (stolovú) hru?

Pred nákupom stolovej hry je dôležité zvážiť jej typ a náročnosť, pričom treba brať do úvahy aj vek a počet hráčov.

Nie všetky hry sú rovnaké: niektoré sú jednoduché a krátke, iné zase komplexné s dlhými hrami a vlastným svetom.

Cena hry je kľúčovým faktorom, pričom sa líši od jednoduchých hier za desať až dvadsať eur až po komplexnejšie hry, ktoré môžu stáť stovky eur a sú určené pre vážnych hráčov.

💡 Dôležité je zohľadniť, ako často plánujete hru hrať a či má vaša komunita (rodina, priatelia) záujem sa zapojiť.

VIDEO: TOP 10 hier od Albi

2. Typy stolových hier

Stolové hry pre dvoch

Stolové hry pre dvoch sú obľúbené kvôli rýchlosti, akou sa hrajú, ich priebeh je kvôli dvom hráčom plynulejší vďaka čomu je čakací čas minimalizovaný a človek sa tak môže jednoduchšie zabaviť. Hry pre dvoch sú zväčša jednoduchšie, no napriek tomu sú bohaté na žánre.

Hra Pie Face od Hasbro je napr. čistá zábava a skvelou voľbou pre deti, pre ľudí obľubujúcich logickejšie hry je tu hra Patchwork, ktorá je od ôsmich rokov. Tí obľubujúci dlhšie stratégie si môžu prísť na svoje s hrou Mindok: Studená vojna, kde jedna hra môže trvať okolo 3 hodín.

✅ Rýchlejší tok hry
✅ Intímnejšia hrateľnosť (pre páry)
✅ Rôznorodosť hier
✅ Aj pre deti
❌ Hra pre dvoch nemusí byť pre niektorých ľudí tak zábavná, ako hra s vyšším počtom hráčov

Stratégie

Strategické hry miešajú dokopy stratégiutaktiku a učia hráčov adaptabilnosti, nakoľko nie každá hra je rovnaká a je potrebné sa prispôsobovať novým podmienkam. Takéto hry potrápia mozog hráčov a zlepšujú ich logické myslenie ako aj takzvaný ‚multitasking‘. Niektoré stratégie sú určené aj pre školopovinné deti, tie sa pri stratégiách naučia plánovanie, stanovenie priorít a pod.

✅ Rozvíjajú myslenie dieťaťa ale aj dospelých ľudí
✅ Nízka úroveň stereotypnosti
✅ Niektoré strategické hry trafili zlatý stred medzi súťaživosťou a kooperáciou
❌ Pomalšie kolá a dlhotrvajúce hry
❌ Nevyhovujú každému

RPG

‚Role-playing games‘ sú hry, v ktorých hráč ovláda postavičku – už vopred vytvorenú alebo ním navrhnutú, s vlastným príbehom, vzhľadom, špecializáciou a podobne. Človek sa tak vžíva do danej postavy ako aj do detailného sveta. Väčšina RPG hier je kooperačného typu a sú častokrát založené na hádzaní kociek, no existujú výnimky.

✅ Ponorenie sa do sveta
✅ Detailný svet s históriou
✅ Bohatá hrateľnosť
❌ Role-play prvok sa nemusí každému pozdávať

Logické a vedomostné hry

Hry tohto typu sú určené na zlepšenie logického mysleniaobohatenie vedomostí, sú skvelou zmesou zábavy a učením sa, bez elementu nudy. Medzi obľúbenejšie patrí napríklad vedomostná hra zameraná na Európu s názvom Európa: Otázky a odpovede. Medzi logické patrí dokonca aj známa hra Scrabble.

✅ Skvelé pre rozvoj dieťaťa či udržiavanie stavu seniora
✅ Každá veková kategória sa naučí nové skutočnosti
❌ Nie každý obľubuje logické alebo vedomostné hry
❌ Vedomostné hry zvyknú byť časom stereotypnejšie, práve kvôli nadobudnutiu vedomostí z už zodpovedaných otázok

💡 Štúdie z Japonska ukázali, že stolové hry ako Go, šach a Ska pozitívne ovplyvňujú kognitívne funkcie, vrátane pozornosti a pamäte, u starších dospelých a pacientov so schizofréniou.

3. Vek účastníkov

Stolové hry sa nemusia páčiť každému, no široký výber stolových hier zaručuje, že každý potenciálny hráč si veľmi pravdepodobne nájde to svoje. Záujmy sa však starnutím menia, a je teda dôležité, ak ste rodič alebo súrodenec, že hra vami zvolená bude relevantná aj o niekoľko rokov neskôr, najmä ak sa jedná o pomerne drahšiu stolovú hru alebo o rýchlo rastúce dieťa.

Vek hráčov je dôležitým faktorom kvôli trom príčinám:

  1. Nevhodný obsah

Mnohé hry môžu obsahovať prvky, ktoré nie sú vhodné pre maloletých. Prítomnosť takýchto súčastí hry môže ovplyvniť minimálny odporúčaný vek.

  1. Komplexnosť hry

Zložitosť hry, a to najmä pravidiel, môžu z plánovanej zábavy veľmi rýchlo vytvoriť stagnujúcu nudu. Pokiaľ plánujete zakúpiť stolovú hru pre deti, siahnite skôr po jednoduchých hrách s priehľadným súpisom pravidiel. Naopak, pre dospelých ľudí sú prosté hry častokrát príliš stereotypné.

TIP: Komplexnosť hry obvykle pridáva na rôznorodosti a hrateľnosti hry, vytráca sa teda jednotvárnosť.

Predškolák

Jedná sa o obdobie medzi 3. a 6. rokom života, jedná sa o jedno z najdôležitejších období rozvoja dieťaťa tak po fyzickej ako aj psychickej stránke. Práve v týchto rokoch sa začína prejavovať povaha, ktorú je potrebné formovať, rovnako sa to týka slovnej zásoby a reči, ktorú si bude v hre s niekoľkými účastníkmi neustále obohacovať.

Hry ako Padajúce opičky od Mattelu alebo Príšerky zo skrine sú obľúbené, relatívne krátke hry, s ktorou sa môže vaše dieťa s vami alebo prípadne jeho súrodencami zabaviť. Ak chcete do hry výraznejšie zapojiť rozprávanie, kvôli problému vášho dieťaťa s výslovnosťou, hra Rozhýbaj svoj jazýček je vytvorená práve pre to.

Školák

Hry rozvíjajú nielen motorické schopnosti, ale aj strategické myslenie. Dieťa si dokáže vybudovať systém priorít, vytvárajúc si tak v mozgu hierarchiu toho, čo je potrebné spraviť najprv, a až neskôr sa sústrediť na veci sekundárne.

Dieťa v školskom veku rastie veľmi rýchlo, tento rast dosahuje ešte extrémnejšiu rýchlosť s nástupom puberty. Ak chcete vaše 8-ročné dieťa zabaviť stolnou hrou, takýto druh zábavy nemusí vôbec padnúť jeho 12-ročnému a už vôbec nie 14-ročnému súrodencovi. Existujú však klasické, nestarnúce stolové hry, ktoré zabavia dospelých ľudí, tínedžerov v puberte ako aj školákov prvého stupňa, ako napríklad hra pre štyroch s názvom Človeče, nehnevaj sa!, ktorú si obľúbili starí hráči a určite si ju obľúbia aj nové generácie. Medzi klasikami nechýba ani Monopoly, je to hra s veľmi jednoduchými pravidlami a veľmi zábavnou hrateľnosťou.

Rodinná hra pre 8-ročné deti (a vyššie) s názvom Albi Ubongo: Honba za diamantmi môže naplniť rodinný večer s napätím, zábavou a rozvíjaním strategického myslenia. Poskytuje zaujímavú zmes rôznych prvkov – hádanky, nástrahy a prekážky v honbe za diamantmi a absolútnym víťazstvom.

Pre deti od 10-tich rokov tu je unikátna krátka, špiónska hra s názvom Krycie mená. Naopak, pre rozvitie strategického zmýšľania môže slúžiť hra Osadníci z Katanu. Je to hra, ktorá získala od roku 1995 niekoľko ocenení „Hra roka.“

Hry pre násťročných poskytujú o niečo pestrejší výber, v obchodoch môžete natrafiť na logické hry, strategické hry ale aj vedomostné hry. Jednou z nich je Európa: Otázky a odpovede, jedná sa o hru, s ktorou sa dozvie vaše dieťa ale aj vy mnohé zaujímavé fakty o histórii, kultúre, športe a iných oblastí týkajúcich sa európskych krajín a kontinentu samotného.

Rozšírenie Osadníkov z Katanu „Mesta a rytieri“ je klasifikované ako hra od 12-tich rokov. Toto rozšírenie rozširuje tak hrateľnosť, ako aj pravidlá samotnej hry, a tak pre fanúšikov základnej hry by to určite bolo osviežujúcim prídavkom.

Puberta

Puberta výrazne ovplyvňuje záujmy dieťaťa, ale aj jeho zmýšľanie. Stále má rád zábavu, no viac preferuje hry so stratégiou a zmýšľaním, než s hádzaním kocky kde hlavnú, neovplyvniteľnú úlohu hrá náhoda.

Nová, veľmi pôsobivá strategická hra od 14-tich rokov s názvom Scythe je založená na alternatívnej histórii odohrávajúcej sa krátko po 1. svetovej vojne. Je vhodná pre dlhé večery, no jej zložitejšie pravidlá sa nemusia každému pozdávať. Krátke a zábavné večerné hry môžete nájsť so stolovou hrou Ravensburger Labyrint. V tejto hre sa hráčska mapa neustále mení vplyvom hráčov.

Dospelý človek

Serióznosť života vstupuje do stolových hier pre dospelých. Dospelý človek sa niekedy rád odpúta od reality nezmyselnou zábavou, no nie každý si také niečo želá. Pre takých hráčov bola vytvorená stolová hra This War of Mine, založená na veľmi známej počítačovej hre s rovnakým názvom. Zasadenie je v Sarajeve, kde prebiehalo najdlhšie obliehanie mesta Európy v povojnovom období.

Iné dospelé stolové hry poskytujú bezbrehú zábavu v podobe alkoholových variant známych hier, akou je napríklad Drinkopoly. Existujú však aj stolové hry pre dospelých s prvkami, ktoré pomáhajú starým ľuďom pospomínať si na rodinné príbehy, vďaka čomu si precvičujú pamäť a dokážu tak vzdialiť začiatok demencie či spomaliť jej progres.

Jednou z takých hier je Ako to bolo kedysi?, hra je napriek tomu určená pre celú rodinu. Hrou s rovnakou úlohou sa môže stať aj legendárny Scrabble, v takomto prípade môže stolová hra nahradiť krížovky.

4. Dĺžka hry

Krátka (okolo 15 min.)

Na trhu sa nachádzajú jednoduché no zábavné hry, dĺžka ktorých dosahuje ani nie 15 minút. Takáto hra je skvelou voľbou pre rýchlu zábavu s vašimi deťmi ešte pred spaním, čím spríjemnite atmosféru. Takéto hry zároveň môžu spestriť vašu skúsenosť s dlhotrvajúcimi stolovými hrami, nakoľko ich dĺžka môže človeka postupom času veľmi rýchlo unavovať.

Stredná (30 min.+)

Väčšina stolových hier má dĺžku cez 30 minút, pre stolové hry je to zlatý stred. Hry nie sú príliš dlhé ani príliš krátke. Človek sa dokáže počas dlhšej hry (na rozdiel od kratších hier) plne sústrediť na hru, taktiež je braná serióznejšie, než kratšia hra. Stredne dlhé hry sa odporúčajú na večer s kamarátmi ale aj rodinou.

Dlhá (1h+)

Väčšina dlhotrvajúcich stolových hier obsahuje veľmi komplexné pravidlá a zložitý svet. Tieto hry sú spravidla najdrahšie, no zato dlhé strategické či RPG kampane sú skvelé pre bohatú ‚znovuhrateľnosť‘. Dlhé hry však nie sú pre všetkých, v mnohých prípadoch sú takéto hry výlučne pre pravých fanúšikov – nie kvôli komplexným pravidlám, ale kvôli svetu, v ktorom je hra zasadená.

Medzi tieto hry patria známe Dungeons & Dragons hry od Wizards of the Coast (napr. Waterdeep: Dungeon of the Mad Mage). Existujú však aj pomerne jednoduchšie hry bez hlbšieho príbehu, ktoré môžu trvať vyše hodinu, takou hrou je napríklad Osadníci z Katanu.

5. Cieľ hry

Spolupráca

Hier, hlavnou náplňou ktorých je spolupráca, je na trhu menej, no tie, ktoré existujú, sú kvalitne spracované. Takéto hry dokážu vybudovať priateľstvá či spevniť rodinné putá. Komplexné RPG (role-playing game) D&D hry patria medzi nich, no existujú aj jednoduchšie a kratšie kooperatívne hry, napr. kartová hra Harry Potter – Bitka o Hogwarts.

Súťaž

Súťaživí jedinci si prídu na svoje v oblasti stolových hier, na trhu totižto tento druh tvorí drvivú väčšinu, a je teda z čoho vyberať. Mnohé hry zároveň svojimi prvkami umožňujú vytvoriť si akési dohovory medzi hráčmi, čím vytvoria dočasnú alianciu pre znevýhodnenie dominantného hráča, iné sú naopak navrhnuté pre výlučne sólo hru.

TIP: Čím dlhšia je súťaživá hra, tým je prehra pre porazeného trpkejšia.

6. Záujmy účastníkov a typy hráčov

Každý, kto už hral stolové hry vie, že nie každý hrá rovnako a každý preferuje určité aspekty hry viac, iné menej.

Niektorí hráči sú viac rozvážni, radi dbajú na svoj stav a „mikromanažujú“ každý svoj krok, plánujúc na niekoľko krokov dopredu. Iní, naopak, chcú viac zábavy, drámy a napätia, a tak využívajú aj tie najnebezpečnejšie, no o to výnosnejšie rizikové kroky, ktoré im môžu zaručiť dominanciu v zvyšnej časti hry. Vo všeobecnosti je však mnoho hráčov akýmsi zlatým stredom čo sa týka záujmu, a radi sa jednoducho zabavia pri akejkoľvek hre, ktorá má hĺbku, no nie je príliš komplexná a ani príliš jednoduchá.

Pri stolových hrách si však každý človek môže prísť na svoje. Všetky stolové hry doteraz vytvorené poskytujú priestor, v ktorom sa realizuje tvorivosť hráča. Podľa hlavného dizajnéra hry Magic: The Gathering, Marka Rosewatera, existujú tri druhy hráčov, na základe ktorých môžete vyberať stolovú hru.

Hráč 1 má rád zábavu a dramatické zážitky v hraní, hráč 2 naopak má rád skôr kreativitu a používa hru pre realizovanie jeho kreatívnej stránky, a nakoniec hráč 3, stratég, obľubuje hry, v ktorých taktiež môže aplikovať svoju kreativitu, no iným spôsobom – chce nájsť čo najefektívnejšie spôsoby vyhrať, rád analyzuje protivníkov a ich ťahy, hľadá spôsoby, ako na tieto ťahy odpovedať, a podobne.

Vyhľadanie tej správnej stolovej hry na základe toho, aké hráčske štýly umožňuje, je jednou z najlepších ciest k zábave a dlhodobému hraniu. Je však ťažké klasifikovať hráčov len tak, preto boli Markom Rosewaterom vytvorené akési archetypy hráčov stolových hier.

Hráč 1, alebo „Timmy“

Je hráč, ktorý sa rozhoduje pre impulzívnejšie rozhodnutia počas hrania. Takýto človek miluje farebné návrhy, veľké, ligotavé karty s pestrými ilustráciami, obrovskými drakmi či mocnými príšerami s výrazne líšiacimi sa atribútmi (od života po útok, obranu či iné, rozmanité schopnosti).

V oblasti stolových hier je Timmy hráčom, ktorý v hre aktívne vyhľadáva zábavu, a to aj zodpovedá jeho štýlu hrania. Obvykle chce siahnuť po tej najlepšej pozícii, po tom najlepšom brnení, po tej najlepšej príšere, nezáležiac na tom, či je to tá najlepšia voľba a nezáleží mu ani na tom, čo všetko ho bude stáť v honbe za tými najlepšími vecami. Timmy však nie je hráč, ktorý úplne ignoruje strategickú čast hry, stratégiu má celý čas v hlave, no preňho je jednoducho druhoradá. King of Tokyo je hra ako keby stvorená pre Timmyho, nakoľko je založená na využívaní „obrovských monštier“ proti iným hráčom.

Hráč 2, alebo „Jonny“

Je hráč, ktorý využíva hru na vyjadrenie svojej kreativity. Je to hráč, ktorý chce každou hrou vyskúšať niečo iné – iné taktiky, iné rozloženia, iné ťahy. Od hry si vyžaduje priestor pre vytváranie neustále nových, unikátnych situácií a nemá v obľube stereotypné hry s obmedzenými možnosťami a veľmi malými variáciami.

Chce jednoducho hru, priebeh ktorej dokáže výraznejšie ovplyvniť svojou kreatívnou stránkou. Jonny teda preferuje hru, ktorá mu otvára viacero ciest k víťazstvu. Hry s množstvom políčok a systémom, pri ktorom môže človek rozmanitými spôsobmi nabrať body pre víťazstvo, sa mu určite zapáčia. Jednou takou hrou s nestereotypným postupom hry je napríklad 7 Wonders. Je to hra, v ktorej si hráč ako Jonny dokáže vybrať s každou novou hrou rôzny spôsob ako začať, a ako rozvíjať svoje mesto.

Hráč 3, alebo „Spike“

Je hráč, ktorému najviac zo všetkých troch záleží na víťazstve, alebo presnejšie na tom, aby hral čo najlepšie a najefektívnejšie. Je to najsúťaživejší druh hráča, neustále hľadá slabosti protivníkov ako aj spôsob, ktorým môže získať prevahu. V stolových hrách vyhľadáva zaujímavú hrateľnosť a možnosť hlbšej stratégie oveľa viac, než akési emocionálne zážitky či úchvatnú tematiku. Keď hrá hru, hľadá najvýhodnejšiu stratégiu nezáležiac od toho, či je to jeho prvá alebo trinásta hra. Na pohľad nevyzerá byť veľmi súťaživý, no pokúsi sa hrať tak dobre, ako mu jeho doteraz nadobudnuté skúsenosti dovolia.

Takýto hráč teda vyhľadáva hry, ktoré mu umožnia využiť jeho strategické „črevo.“ Nie je náročný na druh hry, preňho je vzhľad a druh hry druhoradým, najviac mu ide o to, ako dobre mu hra ide a aký potenciál má hra pre rozvíjanie jeho zručnosti. Hra, akou je napríklad King of New York, mu môže sadnúť viac, než jej menej strategický náprotivok King of Tokyo.

Tieto archetypy hráčov však nedokážu pokryť každého hráča. V krátkosti ešte rozpíšeme dva druhy hráčov, ktoré popíšu hráčov z inej perspektívy. Jedná sa o delenie na hráča súťaživéhopasívneho.

Pasívny hráč skôr preferuje hry, kde oponenti nemôžu aktívne alebo výrazne zasahovať do vecí druhého hráča. Takéto hry ho totižto obvykle frustrujú. Ďalší druh hier, ktorý ich nemusí zaujať je taký, v ktorom hráči musia proti sebe útočiť, aby sa nakoniec rozhodlo o víťazovi; či taký druh, v ktorom si hráči vyjednávajú medzi sebou suroviny či pozície. Jednoducho povedané, je to hráč, ktorý nechce zasahovať do vecí iných hráčov a robiť im neplechu, zároveň chce mať pokoj od iných hráčov vo svojom ‚panstve‘. Hra na spôsob Ticket to Ride sa pasívnemu hráčovi môže zapáčiť práve kvôli absencii takýchto agresívnych prvkov. V tejto hre medzi hráčmi existuje interakcia, no je pomerne obmedzená a hra je tak o dosť pasívnejšia, vďaka čomu sa zaujímate najmä o vaše veci. Stolových hier pre pasívnych hráčov je však oproti súťaživým hrám relatívne málo.

Hráč so súťaživým duchom chce opozíciu prevalcovať za každú cenu, chce potvrdiť svoju excelentnosť a dominantnosť v hre. Nájdenie hry preňho nebude vôbec ťažkou úlohou. TIP: Nie každému sa takýto hráč bude páčiť. Je preto dôležité, aby sa v prípade kúpy jednalo o hru, kde je prípadná kooperácia na zdolanie ťažkého/agresívneho protivníka možná.

Často kladené otázky (FAQ)

Q: Sú rodinné hry vhodné aj v kamarátskej atmosfére a naopak?

A: Takmer všetky stolové hry (s výnimkou hier s 18+ tematikou) sa hodia do akýchkoľvek situácií. Problém však môže nastať vtedy, ak sa jedná o hru so skôr zábavnejšou tematikou. Človek sa nemusí vedieť odviazať tak, ako v spoločnosti kamarátov. Čo sa týka viac súťaživých hier, nemilosrdné hry nemusia byť pre rodinu zábavou a nemusia sa hodiť ani do kamarátskeho styku. Druh takýchto hier je najvhodnejší práve do súťaživého prostredia.

Q: Je minimálny vek skôr orientačným údajom? Môže teda 8-ročné dieťa hrať hru, vekové minimum ktorej je stanovené na 14 rokov?

A: Tento limit je mnohokrát stanovený práve kvôli nevhodnému obsahu, no niekedy je stanovený kvôli komplexnosti hry. Je však možné, že vaše 8-ročné dieťa porozumie pravidlám, a bude tak vedieť hrať hru určenú pre násťročné deti.

Q: Existujú stolové hry pre ľudí s postihnutím?

A: Nanešťastie, stolových hier určených čisto pre ľudí s postihnutím sa na Slovensku (alebo so slovenskou lokalizáciou) nachádza vskutku málo. Na trhu sa však nachádzajú hry, ktoré nepriamo dokážu pomáhať ľuďom s určitým postihnutím, spomaľovať progres danej choroby či zlepšiť ich stav. Jednými z nich sú hry, ktoré narábajú s pamäťou. Hry, kde si človek musí spomenúť na slová (ako napr. v Scrabble), stimulujú kognitívne procesy. Pre ľudí so zrakovým postihnutím bol vytvorený Scrabble s braillovým písmom, no doteraz sa však na slovenskom trhu neobjavil.

Stolové hry sú však skvelým nástrojom pre deti, ktoré majú problém socializovať sa, vyslovovať slová, atď. Pri hrách sa deti, ktoré sú kvôli svojmu postihnutiu obvykle izolované, dokážu socializovať podstatne rýchlejšie a efektívnejšie, než v akomkoľvek inom prostredí.

Redakcia

Redakcia

Už od roku 2017 sme tu pre Vás a pomáhame Vám s výberom produktov. V našich článkoch nájdete objektívne, hodnotné rady a tipy pri výbere produktov. Zapojte sa do diskusie a dajte nám vedieť v komentári, aký model produktu používate vy a či ste s ním spokojný a pomôžte tak iným návštevníkom.

Ohodnoťte tento článok
[Celkom: 7 Priemerne: 4.9]