stiepacky drevaŠtiepačka na drevo predstavuje užitočné zariadenie ktoré šetrí čas a sily. Práca so sekerou je fyzicky náročná a namáhavá. Čoraz častejšie tak voľba pomocníka pripadá práve na štiepačku dreva, ktorá šetrí nie len spomínané sily ale prácu robí pohodlnejšou a menej namáhavou. Na trhu existuje hneď niekoľko druhov štiepačiek, ktoré sa líšia pohonom, veľkosťou, špecializáciou a ďalšími parametrami. Ako vybrať tú najvhodnejšiu štiepačku na drevo?

Aké výhody prináša štiepačka na drevo?

V prvom rade je to spomínaná nenáročnosť. Vďaka ľahkej manipulácií je tento spôsob oveľa bezpečnejší ako štiepanie dreva klinmi, kladivom alebo sekerou. Pri opotrebených klinoch navyše vzniká riziko odletu úlomku z klina, čo môže byť nebezpečné. Ďalšou výhodou je rýchlosť. So štiepačkou dokážete naštiepať približne až 5-krát viac dreva, ako so sekerou či klinmi. A to bez väčšej fyzickej námahy. Oproti sekere alebo kladivu naviac šetrí kĺby a chrbát.

Náš test štiepačiek na drevo vám predstavuje rebríček tých najlepších štiepačiek na drevo, ktoré nájdete na trhu. Pri výbere sa neváhajte inšpirovať.

TOP7 najlepšie štiepačky na drevo

Názov modeluHodnoteniePribližná cena
Scheppach Compact 15 T 400 V 5905422902
stiepacka na drevo Scheppach Compact 15 T 400 V 5905422902
90 %; 13 recenzií999€
Scheppach Compact 10 T 400 V 5905423902
stiepacka na drevo Scheppach Compact 10 T 400 V 5905423902
83 %; 5 recenzií799€
Scheppach Compact 8 T 400 V 5905419902
stiepacka na drevo Scheppach Compact 8 T 400 V 5905419902
94 %; 9 recenzií669€
4.
Güde GHS 530/8 TED 02078
stiepacka na drevo Güde GHS 530/8 TED 02078
95 %; 2 recenzie539€
5.
Güde GHS 500/7 TED
stiepacka na drevo Güde GHS 500/7 TED
100 %; 3 recenzie499€
6.
Güde GHS 500/6TE 02051
stiepacka na drevo Güde GHS 500/6TE 02051
100 %; 1 recenzie489€
7.
Scheppach HL 760 LS 7t 5905211934
stiepacka na drevo Scheppach HL 760 LS 7t 5905211934
91 %; 74 recenzií299€

Ako vybrať tú najlepšiu štiepačku na drevo?

1. Pohon

Na trhu existuje hneď niekoľko druhov štiepačiek s rôznym druhom pohonu. Najčastejšie sa využívajú štiepačky s elektromotorom. Vynikajú hlavne nízkou hlučnosťou a ľahkou údržbou. Na elektrickú sieť sa dajú pripojiť na 230 voltov. Tie väčšie vyžadujú 380 voltov.

Ak budete štiepačku využívať na miestach bez prístupu elektrického prúdu alebo budete zariadenie častejšie prenášať z miesta na miesto, odporúčajú sa benzínové alebo dieselové štiepačky. Poháňané sú zväčša 4-taktným motorom a ako palivo im slúži benzín. Pri väčších typoch sa využívajú naftové motory. Výkon štiepačiek sa pohybuje okolo 2-3 kW, v závislosti od modelu a typu motora.

Posledným typom sú štiepačky poháňané externým pohonom – ktorým môže byť napríklad hriadeľ traktora. Vďaka tomu môže byť štiepačka použitá priamo pri práci v lese. Ide o náročnejší typ vhodný pre skúsenejších ľudí.

Kombinovaný pohon – Niektoré štiepačky sú vybavené elektromotorom a možnosťou pripojenia na externý pohon. Môžu byť využívané pri dome, kedy pracuje tichší elektromotor, alebo priamo v teréne, v spolupráci s hriadeľom traktora.

💡 Štúdia „Safety Improvements on Wood Chippers Currently in Use“ zistila veľa prípadov, keď štiepačky na drevo neboli bezpečné, buď preto, že im chýbali správne bezpečnostné prvky, alebo boli nesprávne používané. To zvyšuje pravdepodobnosť nehôd a zranení. Aby sa znížilo nebezpečenstvo, výskum navrhuje pridať lepšie ochranné systémy alebo funkcie, ktoré môžu automaticky zastaviť podávací mechanizmus, vďaka čomu je používanie zariadenia bezpečnejšie.

2. Horizontálna alebo vertikálna

Základné delenie štiepačiek, ktoré je stanovené podľa smeru štiepenia dreva. Na trhu sa aktuálne objavujú 2 najpoužívanejšie druhy, a to vertikálna a horizontálna štiepačka. Menej používanou je kužeľová štiepačka, ktorá využíva na štiepenie rotujúci kužeľ. Každý druh má však svoje výhody a nevýhody pri práci v rôznych prostrediach.

Vertikálna štiepačka

Drevo je štiepené klinom, ktorý sa pohybuje smerom zhora nadol. Drevo pritom ostáva uchytené bočnými pomocnými ramenami. Takýto typ štiepačky si pochvaľujú najmä majitelia krbových kachlí, ktorí potrebujú preštiepiť zopár polienok, keďže manipulácia s drevom je oveľa rýchlejšia. Vzhľadom na rozsah sú však vertikálne štiepačky vybavované primárne silnejšími motormi, ktoré si hravo poradia s dlhšími a hrubšími polenami. Štiepačky obsahujú rôzne bočné úchyty a ramená, vďaka čomu je práca s drevom presnejšia a rýchlejšia.

Horizontálna štiepačka

Na rozdiel od vertikálnej štiepačky, kde sa drevo štiepi pohybom klina, pri horizontálnom type je klin pevne uchytený na mieste a drevo je naň tlačené tlakovou doskou. Výhodou je možnosť štiepiť objemnejšie a ťažšie kusy dreva, ktoré netreba vysoko zdvíhať. V niektorých prípadoch môže zariadenie slúžiť len na naštiepenie dreva, hlavne ak sa jedná o objemnejší kus, ktorý následne viete doklepnúť sekerou alebo klinom.

Jednou z výhod horizontálnej štiepačky je aj jej využiteľnosť v menších priestoroch. Dokonca ju môžete používať na drevenom stole alebo inom podklade, vďaka kompaktnejším rozmerom a ľahkému používaniu.

Špeciálny typ – kužeľová štiepačka

Špeciálnym typom je takzvaná kužeľová štiepačka. Tá pracuje na princípe rotujúceho kovového ostňa (tŕňa, kužeľa), ktorý je pripevnený k výkonnému elektromotoru. Po pritlačení dreva na kovový tŕň sa vysoké otáčky postarajú o rýchle rozštiepenie. Vzhľadom na nechránený rotujúci tŕň sú však tieto štiepačky o niečo nebezpečnejšie a využívajú ich len skúsení profesionáli.

3. Rozsah štiepenia

Ide o najväčší rozmer, v akom je štiepačka schopná činnosť realizovať. Pri malých a stredných modeloch sa často uvádza rozmer 55 až 110 centimetrov a priemer do 30 cm. Kvalitnejšie a drahšie vertikálne štiepačky dokážu pracovať s rozmermi do 125 cm a priemer do 45 cm.

4. Sila štiepenia

Jeden z najdôležitejších parametrov štiepačky. Sila tlaku klina alebo tlakovej dosky sa určuje v tonách. Silovo sa štiepačky pohybujú od 4 ton – základné modely určené pre štiepenie krbového dreva, až po 40 ton, ktoré využívajú profesionálne stroje. Veľkosť sily, ktorú štiepačka potrebuje však závisí od viacerých podmienok, ako napríklad:

  • Druh dreva (smrek, dub, buk…)
  • Dĺžka a priemer (max. cca 130 cm dĺžka a cca 45 cm priemer)
  • Stav vysušenia (čerstvé, suché, polosuché…)

Bežní používatelia väčšinou siahajú po štiepačkách so silou 5 – 6 ton, ktoré bez problémov zvládnu mäkké smrekové či borovicové drevo. Kto by chcel štiepať tvrdšie smrekové alebo bukové drevo, odporúčajú sa štiepačky s väčšou silou – 7,5 až 9 ton. Záleží však aj od stavu vysušenia dreva – či je drevo mokré alebo suché. Pri výbere však platí jednoduchá pomôcka – čím silnejšia, tým všestrannejšia.

5. Jednoduchý a viacramenný klin

Existujú dva druhy klinov, ktoré sa pri štiepaní využívajú. Klasický, jednoduchý klin prepolí drevo na 2 časti a je využiteľný pri štiepaní hrubších a dlhších klátov.

Druhou variantou je takzvaný viacramenný klin. Ten sa využíva na štiepanie menších kusov dreva, ktoré dokáže rozštiepiť na 3, 4 a viac častí, v závislosti od počtu ramien klinu.

6. Údržba

Ako každý stroj, aj štiepačka vyžaduje istú dávku pozornosti pri údržbe. Aj keď sú tieto stroje určené na prácu v prírode, odporúča sa nepracovať v daždi. Je teda lepšie stroj pred vodou ochrániť, aby sa zamedzilo nežiadúcej korózií na častiach hydraulického systému. Po práci je dobré stroj dôkladnejšie očistiť od nečistôt, ako sú jemné piliny, kôra a zbytky živice.

Každý motor a stroj vyžaduje premazanie. Odporúča sa preto pravidelne mazať štiepiaci stĺpik, najlepšie olejom alebo ekologickým olejom v spreji. Pravidelne treba udržiavať aj hydraulickú časť. Kontrola hladiny hydraulického oleja je jednou z najdôležitejších častí údržby. Po kúpe a prvých 50 odpracovaných hodinách je nutné vymeniť celý olej. Neskôr ho stačí vymieňať každých 450 – 500 odpracovaných hodín.

Nakoniec ostáva samotné ostrenie štiepiaceho noža.

7. Užitočné fakty

a) Väčšina štiepačiek je vybavená obojručným ovládaním. Čo to znamená? Znamená to, že stroj bude fungovať len vtedy, ak používateľ stlačí obe ovládacie páky súčasne. Dôvodom je zvýšenie bezpečnosti. Predsa len štiepačka disponuje nemalou silou, ktorá by dokázala človeka nebezpečne zraniť.

b) Takmer každá štiepačka obsahuje aj elektrickú poistku. Tá zabezpečuje, aby sa stroj nespustil samovoľne. Napríklad pri skrate alebo po náhlom výpadku elektriny.

c) Horizontálne štiepačky môžu štiepiť len čerstvé, maximálne polosuché drevo. Pri štiepení vysušeného dreva vznikajú triesky, ktoré môžu doletieť aj do vzdialenosti 5 metrov. Pričom by vzniklo obrovské riziko poranenia. Aj pri vertikálnych štiepačkách a pri rôznych druhoch dreva si dávajte na úlomky pozor. Stroj by mala ovládať vždy len jedna osoba a ostatné osoby, hlavne deti, by sa k stroji nemali priblížiť na bližšiu vzdialenosť.

d) Niektoré štiepačky ponúkajú funkciu odsávania pilín. Ak však takouto funkciou zariadenie nedisponuje, je potrebné občas stroj zastaviť a vyčistiť, aby sa nečistoty nedostali do menej krytých častí stroja.

e) Určite potešia aj prídavné funkcie, ako možnosť nastavenia výšky štiepacieho zdvihu klinu. V niektorých prípadoch nechýba ani rýchlo-skrutka pre rýchloupínanie na pracovný stôl.

Cena

Základné štiepačky so silou od 5 ton je možné zakúpiť už od 200 eur. Je však potrebné dbať na odolné a masívne materiály a výber overeného výrobcu. Kvalitnejšie stroje s možnosťou štiepenia dreva až do priemeru 42 centimetrov a dĺžky 125 cm a silou štiepenia 8 – 10 ton sa predávajú zhruba od 450 €. Ak štiepačku plánujete využívať na profesionálnejšiu a náročnejšiu prácu, odporúča sa siahnuť po kvalitných štiepačkách s vysokou štiepiacou silou, ktorá sa pohybuje od 12 do 35 ton. Priamo úmerná silnému výkonu a kvalite je však aj cena, ktorá často začína na tisícke eur. Za profesionálne stroje si budete musieť priplatiť aj do 2 tisíc eur. Jedná sa však o dobrú investíciu, ktorá sa vám ihneď vyplatí. Bez rozdielu či so štiepačkou pracujete doma alebo profesionálne v lese.

Redakcia

Redakcia

Už od roku 2017 sme tu pre Vás a pomáhame Vám s výberom produktov. V našich článkoch nájdete objektívne, hodnotné rady a tipy pri výbere produktov. Zapojte sa do diskusie a dajte nám vedieť v komentári, aký model produktu používate vy a či ste s ním spokojný a pomôžte tak iným návštevníkom.

Ohodnoťte tento článok
[Celkom: 7 Priemerne: 4.7]