test krovinorezovKrovinorez je elektrický stroj poháňaný palivom, akumulátorom alebo elektrinou zo siete, cieľom ktorého je okosiť plochy rôzneho charakteru s rôznym porastom. Krovinorezy si ľudia častokrát mýlia s vyžínačmi. V tomto prípade je možné hovoriť o krovinoreze ako o tom výkonnejšom a všestrannejšom stroji. Vďaka jeho výkonu a zostrojeniu je krovinorez schopný spracovať veľmi husto zarastené plochy, plochy ktoré sú rovné a ľahko prístupné, ale aj ťažko dostupné plochy, ktoré sú veľmi náročné na pokosenie. Zároveň si dokáže poradiť tak s riedkym, trávnatým porastom, ako aj s husto zarastenou plochou s drevnatým porastom.

Využívajúc spaľovanie pohonných látok alebo elektrickú energiu, podstata funkčnosti krovinorezu sa výrazne od kosačky nelíši, nakoľko sa jedná o extrémne rýchlu rotáciu rezného kotúča (respektíve sečných strún). Značným a dôležitým rozdielom je však možnosť využívať krovinorez na vykosenie takmer akéhokoľvek porastu a akejkoľvek plochy, využívajúc pritom jeho ergonomickú konštrukciu na opracovanie ťažšie dostupných plôch. Energia z motora sa využíva na pohon hlavy (či už hlavy so sečnými strunami alebo rezným kotúčom), tá sa točí špecifikovanou rýchlosťou. Vďaka rýchlym otáčkam je rezanie porastu rýchle a efektívne, rýchlosť opracovania plochy však závisí od výkonu ako aj od záberu hlavy.

Náš test krovinorezov vám predstavuje rebríček tých najlepších krovinorezov, ktoré nájdete na trhu. Pri výbere sa neváhajte inšpirovať.

TOP7 najlepšie krovinorezy

Názov modeluHodnoteniePribližná cena od
1.Stihl FS 235
krovinorez Stihl FS 235
96 %; 5 recenzií539€
2.Makita DUR368AZ
krovinorez Makita DUR368AZ
99 %; 5 recenzií229€
3.Bosch AdvancedGrassCut 36 0.600.878.N03
krovinorez Bosch AdvancedGrassCut 36 0.600.878.N03
90 %; 3 recenzie219€
4.Stihl FS 38
krovinorez Stihl FS 38
85 %; 29 recenzií199€
5.Stihl FSA 45
krovinorez Stihl FSA 45
98 %; 22 recenzií129€
6.Geti GPBC2
krovinorez Geti GPBC2
95 %; 7 recenzií79€
7.Fieldmann FZS 2105-E 50003633
krovinorez Fieldmann FZS 2105-E 50003633
84 %; 13 recenzií19€

Ako vybrať ten najlepší krovinorez?

Krovinorez verzus vyžínač

Mnoho ľudí si krovinorez pletie s vyžínačom, je to najmä kvôli ich veľmi identickému telu a prakticky rovnakému spôsobu opracovávania plôch. Rozdiel je však vidieť v ich práci. Zatiaľ čo je krovinorez schopný skosiť husto zarastené trávnaté plochy, kde dĺžka trávy môže dosahovať desiatky centimetrov, vyžínač je čisto zameraný na finálne opracovávanie a doladenie trávnatých plôch.

1. Domáce, poloprofesionálne verzus profesionálne krovinorezy

Na trhu sa nachádza veľké množstvo krovinorezov spadajúcich do rôznych cenových a iných kategórií. Jednou dôležitou kategóriou je práve cieľové využitie daného krovinorezu. Vďaka svojej užitočnosti si krovinorez dokázal nájsť svoje miesto a využitie u mnohých ľudí s rôznymi záujmami. Z toho dôvodu sa začali produkovať krovinorezy, ktoré sú určené nielen amatérom, ale aj profesionálom. Zatiaľ čo krovinorezy pre amatérov sú stále klasifikované ako krovinorezy, výkon ich motora a celková odolnosť voči rôznym tvrdším porastom je častokrát nižšia v porovnaní s krovinorezom určeným na profesionálne využitie.

Krovinorezy pre profesionálov sú svojim vybavením vhodnejšie pripravené na náročné terénne podmienky, ako napr. v lese, kde môže častokrát dôjsť k poškodeniu krovinorezu. Tvrdšie a ostrejšie hlavy z kvalitnejšieho a pokročilejšieho materiálu, pevnejšia konštrukcia a vyšší výkon motora sú troma hlavnými faktormi, ktoré delia krovinorezy pre profesionálne využitie od krovinorezov pre domácnosti.

TIP: Je dôležité podotknúť, že klasifikácia „amatérskych,“ „poloprofesionálnych“ a „profesionálnych“ krovinorezov sa takmer nikde neuvádza. Tieto skupiny krovinorezov sú však analógiou všeobecnejšej klasifikácie medzi rozpočtovými (low-end/mid-end) a vysokokvalitnými (high-end) zariadeniami. Hlavným ukazovateľom profesionálnosti krovinorezu je výkon jeho motora.

2. Pohon

Pohon krovinorezov ich rozdeľuje do troch skupín. Každý pohon má svoje plusy ale aj mínusy, ktoré ho sprevádzajú počas jeho aktivity.

a) Elektrický pohon

Krovinorezy využívajúce elektrický pohon obsahujú elektrický kábel, ktorý sa natiahne priamo do elektrickej siete, vďaka čomu má krovinorez neustály tok energie priamo do jeho elektromotora. Tieto krovinorezy sú najšetrnejšie a najekologickejšie k vašej záhrade či pastvine, nakoľko nevydávajú žiadne priame emisie.

Vďaka jednoduchosti elektrických krovinorezov je akákoľvek údržba a obsluha výrazne jednoduchšia, a teda je takýto krovinorez najvhodnejšou voľbou pre nováčikov a neskúsených ľudí, či ľudí ktorí nemajú čas ani chuť neustále udržiavať svoj krovinorez. Zároveň sú krovinorezy s elektrickým pohonom častokrát tou najlacnejšou variantou, a teda sú cenovo najprístupnejšie.

Prítomnosť elektrického kábla má však svoje problémy. V prvom rade sa tu naskytuje šanca, že sa daný elektrický kábel môže dostať do rotujúcej hlavy, v dôsledku čoho môže dôjsť k jeho preseknutiu. V druhom rade elektrický kábel obmedzuje vzdialenosť a je teda vhodnejší skôr na menšie plochy.

TIP: Ak máte záhradu kde zároveň pestujete zeleninu, ekologickosť, cenová prístupnosť a jednoduchosť tohto druhu krovinorezu sa vám ako akýsi vstupný bod do sveta krovinorezov určite oplatí.

+ Tichší chod
+ Elektrická spotreba nie je astronomicky vysoká, mnohé modely môžu byť energeticky šetrnejšie
+ Je jednoduchý na údržbu a obsluhu
+ Je ľahší, vďaka čomu používateľ nebude po dlhšom používaní unavený
+ Cenovo najprístupnejší

– Prítomnosť kábla obmedzuje efektívnu plochu, ktorú môžete opracovať
– Výkon je nízky, nedostatočný na skosenie husto zarastených plôch či dlhých/hrubých porastov
– Kábel sa pri nepozornosti môže ocitnúť v hlave, kde môže dôjsť k poškodeniu a následnému ohrozeniu používateľa

b) Akumulátorový (aku) pohon

Krovinorezy s akumulátorovým pohonom využívajú batériu (akumulátor) na pohon kotúča/strún, vďaka čomu je takýto krovinorez mobilnejší a nie je obmedzovaný káblom. Vďaka elektrickému pohonu má prakticky nulové emisie a je teda úplne ekologický voči vášmu životnému prostrediu.

Hoci nie je výkon akumulátorových krovinorezov porovnateľný s motorovými krovinorezmi, pre neprofesionálne účely je úplne vyhovujúci. Vďaka tomu si svoje miesto nájde u každého človeka, ktorý si potrebuje poradiť s hustejšími porastmi. Akumulátorové krovinorezy však nie sú vhodné na spracovanie plôch, kde sa nachádzajú hrubšie, drevinové porasty, kde sa kvôli svojmu nedostatočnému výkonu môže krovinorez tohto typu zasekávať.

Akumulátorové krovinorezy sú vhodnou voľbou najmä pre ľudí, ktorí si nevyžadujú vysoký výkon, potrebujú pomoc krovinorezu len z času na čas, nechcú byť vystavení nadmernému hluku a nechcú za sebou ťahať elektrické káble. Ich cena je však častokrát vyššia než cena krovinorezov s elektrickým káblom.

+ Absencia prívodného kábla, nehrozí tak zamotanie a nie ste obmedzený diaľkou
+ Relatívne tichý chod
+ Stredná cenová kategória, pre ľudí je stále cenovo prístupný
+ Jednoduchšia údržba

– Váha je kvôli akumulátoru citeľne vyššia
– Akumulátor má svoju kapacitu a ste teda obmedzovaný časovo
– Nižší výkon, častokrát nedostatočný na skosenie drevnatých porastov
– Kvôli kapacite vhodný len na menšie plochy, pri záťaži (napr. v husto zarastených porastoch) sa priamo úmerne zvyšuje spotreba energie
– Vyššia cena

c) Motorový pohon

Motorové krovinorezy sú najrozšírenejším druhom krovinorezov a poskytujú skutočný výkon. Motor je poháňaný spaľovaním benzínu, v dôsledku čoho je takýto krovinorez náročnejší nielen na údržbu, no taktiež aj na palivo. Motory týchto krovinorezov sa delia na dvojtaktovéštvortaktové. Zatiaľ čo dvojtaktové motory sú jednoduchšie, lacnejšie a ľahšie, štvortaktové sú ťažšie, odolnejšie a spoľahlivejšie.

Motorové krovinorezy si vďaka svojmu výkonu dokážu poradiť s hustými porastmi a hrubšími krovinami, a sú teda osvedčenou voľbou profesionálov. V prípade motorových krovinorezov nie ste nijako obmedzený na elektrine či kapacite akumulátora, jediným obmedzujúcim faktorom je množstvo paliva. Vďaka tomuto faktoru je motorový krovinorez schopný upraviť rozsiahle plochy s jednoduchosťou.

Výkonný motor motorových krovinorezov je citeľne ťažký a je preto dôležité, aby ste dbali na pohodlnosť pri jeho používaní (sekcia Rukoväť). Tento výkonný motor robí z motorových krovinorezov hlučné zariadenie, v dôsledku čoho sa pri pravidelnom a dlhodobom používaní môže sluch používateľa nenávratne poškodiť. Spaľovací motor si z dôvodu spaľovania paliva vyžaduje pravidelnú údržbu, čo robí z motorového krovinorezu najnáročnejší druh na údržbu.

+ Skutočne vysoký výkon, používateľ je schopný opracovať veľké plochy, husté trávnaté a tenšie, drevnaté porasty
+ Nespolieha sa na elektrický pohon
+ Nie je obmedzovaný kapacitou akumulátora ani dĺžkou kábla

– Vysoká váha z dôvodu prítomnosti motora (váha môže byť ešte vyššia, záleží od druhu motora)
– Motor je hlučný, pri pravidelnej práci môže dôjsť k poškodeniu sluchu
– Plynné emisie v dôsledku spaľovania paliva
– Náročná a pravidelná údržba
– Vysoké náklady na palivo

3. Zdvihový objem

Zdvihový objem je objem, ktorý vyplní piest pri svojom zdvihu. Čím vyšší zdvihový objem, tým viac sily je potrebné vynaložiť na naštartovanie motora.

POZOR: Zdvihový objem ≠ Objem motora

4. Výkon motora

Výkon motora sa udáva v kW (kilowatt) a má veľkú výpovednú hodnotu. V prvom rade, výkon nám udáva schopnosť krovinorezu popasovať sa s hustým a hrubším porastom (hodnota výkonu priamo úmerne zodpovedá využiteľnosti krovinorezu v ťažších podmienkach, porastoch a terénoch). V druhom rade, výkon motora určuje, či sa jedná o krovinorez pre profesionálov alebo pre domácnosti. Vo všeobecnosti sa jedná o profesionálny krovinorez, ak jeho výkon dosahuje resp. presahuje hodnotu 3 kW. Krovinorezy určené pre domácnosť dosahujú výkon do 1 kW, čo postačuje na kosenie trávnatých plôch v záhrade. Poloprofesionálne krovinorezy sa nachádzajú v rozmedzí od 1 kW do 3 kW, poskytujúc najrozmanitejší výber. Tieto krovinorezy sú určené na kosenie hustejších porastov.

5. Otáčky

Počet otáčok určuje (otáčky za minútu), ako rýchlo sa hlava krovinorezu otáča. Vyššia hodnota otáčok znamená efektívnejšie kosenie porastov.

6. Záber hlavy

Kotúčová a strunová hlava majú svoje vlastné, takzvané zábery – je to plocha, ktorú môže hlava krovinorezu pokryť v daný moment. Čím menší záber, tým menšiu plochu dokáže hlava pokryť a tým dlhšie bude práca trvať.

TIP: V prípade, že chcete upravovať menšie plochy, je vo všeobecnosti doporučené siahnuť práve po nižšom zábere hlavy. Vďaka menšiemu záberu je práca s krovinorezom precíznejšia. Ak plánujete využívať krovinorez na väčšie priestory, veľký záber hlavy vám ušetrí čas.

7. Rukoväť

Držadlo

Držadlo tvorí typická rukoväť, ktorá nie je tak pohodlná ako riadidlá, no zato nepridáva krovinorezu na váhe a robí ho skladnejším.

Riadidlá/Bike

Vďaka riadidlám je krovinorez ovládateľnejší, lepšie sa s ním pri práci zaobchádza a používanie je teda pohodlnejšie. Problémom je menšia skladnosťvyššia váha.

8. Váha

Váha krovinorezu je dôležitá. Nakoľko je krovinorez tvorený z mnohých dôležitých súčastí, je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktorov. V prvom rade, kvalitný a silný motor bude výrazne ťažší. Kvalitná a pevná konštrukcia spoločne s pohodlnými riadidlami mu taktiež pridajú na váhe. Ak ste profesionálom, kvalitný krovinorez má mať svoju váhu. Ak však plánujete využívať krovinorez vo vašej domácnosti, určite využijete jeho skladnosť a nižšiu váhu.

Recenzie

Recenzie sú dôležitým ukazovateľom a ich zváženie nám v rozhodovaní dokáže neraz napomôcť k tej správnejšej a vhodnejšej voľbe. Ako potenciálny spotrebiteľ by ste mali zvážiť každú a jednu plnohodnotnú a objektívnu recenziu.

Často kladené otázky (FAQ)

Otázka: Mal by som siahnuť po strunovej kosačke alebo ľahšom krovinoreze?

Odpoveď: Veľká väčšina krovinorezov je modulárna, vďaka čomu je možné nahradiť jeho rezný kotúč sečnými strunami a využívať ho na ťažko prístupnom teréne. Strunová kosačka je medzitým užitočná len na rovnejších trávnatých plochách. Vďaka svojej modulárnosti a následnej všestrannosti je krovinorez pre mnohých ľudí užitočnejším pomocníkom než strunová kosačka. Ak však vlastníte pozemok, kde terén nie je ťažko prístupný, kde porast nie je hustý a kry tam nerastú, krovinorez môže byť zbytočnou voľbou.

Otázka: Aký je rozdiel medzi vyžínačom a krovinorezom?

Odpoveď: Ak máte členitejší a ťažšie dostupný terén, ktorého trávnatú plochu chcete upraviť, na trhu sa nachádzajú tzv. vyžínače. Vyžínač je schopný vykosiť porast na ťažko dostupných miestach (okolo stromov, kameňov, vôkol stien a pod.), kdežto strunová kosačka je určená na rovnejšie, nenáročné terény a v zložitejších úsekoch nie je tak precízna ako vyžínač. Vyžínač však nie je schopný opracovať hustejšie či drevnatejšie porasty (ako napr. kry), kde nastupuje na rad práve krovinorez. Krovinorezy sú určené na opracovanie hustých porastov rôzneho druhu (záleží však na výkone modelu) v ťažko dostupných miestach.

Otázka: Je akumulátorový krovinorez vhodný na profesionálne využitie?

Odpoveď: Hoci akumulátorový krovinorez nie je obmedzovaný káblom, je obmedzovaný kapacitou batérie. Následné nabíjanie tak predlžuje prácu. Zároveň, výkon takéhoto krovinorezu nemusí dosahovať štandardný výkon motorových krovinorezov, v dôsledku čoho môže dôjsť k celkovému spomaleniu prác. Akumulátorové ako aj elektrické krovinorezy sú predurčené k opracovaniu menších plôch, najmä v domácnostiach alebo pri rodinných chatách. Z toho dôvodu nie sú akumulátorové krovinorezy tou najlepšou voľbou pre profesionálne využitie.

Redakcia

Redakcia

Už od roku 2017 sme tu pre Vás a pomáhame Vám s výberom produktov. V našich článkoch nájdete objektívne, hodnotné rady a tipy pri výbere produktov. Zapojte sa do diskusie a dajte nám vedieť v komentári, aký model produktu používate vy a či ste s ním spokojný a pomôžte tak iným návštevníkom.

Ohodnoťte tento článok
[Celkom: 6 Priemerne: 4.7]